CV Onderhoud

Staat de verwarming aan, maar blijven sommige kamers in huis toch koud? Laat een installateur regelmatig de installatie onderhouden. Daardoor werkt de ketel beter, en voorkom je schadelijke gassen in jouw huis en in het milieu.

Goede afstelling van de installatie en regelmatig onderhoud vergroten jouw comfort en de veiligheid in huis en voorkomen een onnodig hoge energierekening en reparatiekosten. Een deel van het onderhoud en de afstelling kun je zelf regelen; voor groter onderhoud kun je terecht bij een erkend cv installatie- en onderhoudsbedrijf.

 

Tips cv-onderhoud en instelling
•    Sluit een onderhoudscontract af voor jaarlijks onderhoud van jouw cv-installatie. Kies daarbij voor JGM Service B.V.
•    Zet de thermostaat in de huiskamer en thermostaatkranen in andere vertrekken niet hoger dan nodig.
•    Ook in de ketel zit een thermostaat: laat die op een zo laag mogelijke temperatuur zetten. raadpleeg JGM service B.V. voor jouw mogelijkheden.
•    Maak radiatoren en convectoren regelmatig schoon, voor gezonde lucht in huis en goede warmteafgifte. Maak ook roosters van eventuele luchtverwarming regelmatig schoon.

Keteltemperatuur kan vaak lager
De cv-ketel regelt de temperatuur van het verwarmingswater met de ketelthermostaat. Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80 graden Celsius. Bij oudere cv-ketels zelfs 90 graden. Om die hoge temperatuur te bereiken moet de ketel veel gas stoken, en dat zorgt voor hoge stookkosten. Vaak kan die temperatuur lager; dat scheelt kosten en uitstoot van CO2.
Moderne ketels kun je (laten) instellen op een maximumtemperatuur. Voor verwarming met standaardradiatoren is dit 70 graden en voor lagetemperatuurverwarming (LTV) is een maximumtemperatuur van tussen de 40 en 55 graden optimaal. LTV zit in huizen met zeer goede isolatie, waardoor een lage temperatuur volstaat om het huis goed te verwarmen.

Moderne ketel moduleert zelf
Moderne ketels passen de aanvoertemperatuur van het water aan afhankelijk van de warmtevraag (dat heet moduleren). De aanvoertemperatuur wordt afgestemd op het seizoen, de instelling van de kamerthermostaat en de isolatie van jouw woning.
Raadpleeg de gebruiksaanwijzing (of de installateur) om te zien of je een modulerende ketel hebt en laat de installateur de maximumtemperatuur instellen.

Regelmatig onderhoud aan uw cv
Onderhoud is belangrijk voor je gezondheid en je veiligheid. Een goed onderhouden ketel gaat langer mee en heeft minder storingen.
Een cv-ketel Jaarlijks laten nakijken! Bel JGM service B.V.

Zelf doen
Onderstaande kun je zelf doen. Lukt het je niet, laat dan de onderhoudsmonteur er naar kijken.
•    Controleer enkele keren per jaar de waterdruk op de meter in de cv-ketel. Vul de ketel bij als de druk te laag is (zie de gebruiksaanwijzing).
•    Heeft jouw ketel veel drukverlies? Dat kan wijzen op gebreken zoals lekkende leidingen. Raadpleeg dan een onderhoudsmonteur of installateur.
•    Is jouw cv-installatie wat ouder, ontlucht deze dan een paar keer per jaar voor goede en stille werking van de cv. Draai hiervoor de ontluchtingskraantjes op de radiatoren of de ketel even open.